Navid Ganji

توانمندسازی اقتصادی به جای حمایت فرهنگی

مصاحبه ای که در ادامه میخوانید به بهانه استارت آپ ویکند معماری با مجله هنر و معماری انجام پذیرفت .
مصاحبه با نوید گنجی به بهانه استارت آپ ویکند معماری و ساختمان

اکثر نهادها و مجامع معماری با رویکردی حمایتی از جامعه معماران تشکیل شده اند. اما در این بین باید به رویکردی دیگر در اتمسفر فکری اینگونه مجامع هم اشاره نمود و آن توانمند سازی است. در رویکرد توانمند سازی نهاد، کانون، مجمع و هر نهادی که در پی دغدغه های صنفی تشکیل شده است، می کوشد گامی فراتر از تبیین مرزها، ایجاد گفتگو و انعکاس تحرک و پویایی در جامعه هدف بردارد. مهارت افزایی، ایجاد اشتغال و … از جمله تدابیری هستند که در رویکرد توانمند سازی در دستور کار نهادها قرار میگیرند.

موسسه مطالعات راهبردی معماری با همکاری پردیس هنر های زیبای دانشگاه تهران و Awarenesss اخیراً برنامه ای تحت عنوان استارت آپ ویکند معماری و شهر برگزار نمود که می توان آن را از حیث توجه به رویکرد توانمندسازی در بین مؤسسات و نهادهای برنامه گذار در معماری ایران بی نظیر و اولین در سطح خود نامید. به همین مناسبت گفتگوی کوتاه تلفنی ای با مدیر این مؤسسه، مهندس نوید گنجی انجام دادیم تا با اهداف و برنامه های آتی این برنامه بیشتر آشنا شویم.

نوید جان در ابتدا بفرمایید استارت آپ ویکند چگونه متولد شد؟

همانطور که میدانید در جهان رویدادی تحت عنوان استارت آپ ویکند تحت قالب برنامه کارآفرینی گوگل همه ساله و در گستره فراوانی در همه جهان در مدت ۵۴ ساعت با هدف تبدیل ایده ها به راهکار هایی که منتج به کارآفرینی نیز میشوند ، برگزار میگردد. ما نیز تحت قالب برنامه کارآفرینی طرح ” معماری خوب ” که دوسالی است با هدف ایجاد آگاهی عمومی در زمینه معماری و شهر و بهره گیری از پتانسیل های افراد متخصص در حوزه هایی غیر از معماری ایجاد شده است ، به تبیین فرآیندی برای تخصصی شدن و تمرکز روی مسئله محوری در حوزه معماری و شهر در این پلتفرم پرداختیم تا به طور توامان هم به توانمند سازی جامعه معماری و شهرسازی در حوزه کسب و کار خود با رویکرد مسئله محوری پردازیم و هم زمینه را برای حل مسائل و معضلات شهر و معماری را با بهره گیری از پتانسیل های دیسیپلین های دیگر و ایجاد یک فرهنگ نوآورانه برای نیل جامعه به کسب و کار های نوین فراهم آوریم.

چه کسانی همراه شما در این برنامه بودند؟

در فرآیند شکل گیری این رویداد سعی کردیم علاوه بر بهرهمندی از پتانسیل های مراکز و رسانه های معماری ، از پتانسیل های حوزه IT  و شتابدهنده های فعالی در عرصه استارت آپ ها بهره مند شویم. در نتیجه به طور کلی افتخار حضور بیش از ۱۲ مربی در حوزه های معماری ، شهر ، توسعه وب و حتی انسان شناسی و استراتژی کسب و کار را به همراه حضور ۹ سخنران در روز های افتتاحیه و اختتامیه که از طیف معماران ، شهرسازان و مسئولین ذی ربط در مقیاس های خرد و کلان شهری انتخاب شده بودند، داشتیم.

مشکلات سر راه شما چه بود؟

اولا آنکه من نام آن را میگذارم چالش ، خب به هر حال به دلیل آنکه این برنامه برای نخستین بار برگزار میشد ، چند چالش اساسی پیش روی ما بود که از آن میان میتوان به بالانس نشدن حرفه های مختلف برای شرکت در این رویداد اشاره کرد ، مثلا گرافیست و توسعه دهنده وب به تعداد معماران در برنامه حضور نداشتند ، همینطور از چالش های اساسی دیگرمان میشود به نبود درک متقابل در جامعه معماری به لحاظ متفاوت بودن فرهنگ برگزاری چنین رویدادی با رویداد های مشابه اشاره کرد ، یعنی توقع شرکت کنندگان در یک رویداد کارآفرینی که در مقیاس جهانی هم برگزار میشود و اساس آن به تجربه و آموزش میپردازد ، نسبت به رویداد هایی که به شکل ورکشاپ و کلاس آموزشی و رویداد های رقابتی در این حوزه برگزار میگردد ، قدری متفاوت بود که به نظرم این از فرهنگ جا افتاده ارتباطی جامعه معماری منشعب میشود که فعلا قضاوتی در این رابطه ندارم .

به هر نحو ما در تلاشیم که این اکوسیستم را به همراه فرهنگ آن برای فرصت سازی در زمینه استارت آپ ها در جامعه معماری وارد کنیم ، بنابراین خواسته و ناخواسته مشکلات و چالش های زیادی در این راه به وجود میاید که ما به چشم تجربه برای بهبود رویداد آتی به آن نگاه کردیم.

انتقاداتی در مورد جوایز این برنامه مطرح شد. نظر شما در این مورد چیست؟

بگذارید اینطور توضیح دهم ، طبق قوانین استارت آپ ویکند جهانی که ما برای برگزاری این رویداد از آنها تاییدیه گرفتیم و قوانین آنها را در همه زمینه ها مطابق با سیاست های موجود پذیرفتیم ، پرداخت هر گونه وجه نقدی به شرکت کنندگان یک عمل غیر قانونی به حساب میاید و منجر به ابطال لایسنس ما میشود ، بنابراین ما این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم و با چند شتابدهنده برای پشتیبانی از طرح های برنده وارد گفتگو شدیم ، نتیجه این اتفاق ورود بدون شرط سه تیم برتر در سه شتابدهنده معتبر میباشد که در ابتدا خدماتی از قبیل ارائه فضا ، پشتیبانی فنی و کسب و کار و … به برندگان ارائه خواهد شد و پس از حصول اطمینان از جدی بودن تیم برای تبدیل ایده خود به استارت آپ ، پشتیبانی مالی نیز از آنها به عمل خواهد آمد که در کل مبلغ این خدمات شاید بیش از ۵ برابر جوایزی است که ما در ابتدا برای شرکت کنندگان عزیز در نظر گرفته بودیم.

البته بگذارید یک کلمه را در اینجا اصلاح کنم ، اساسا کلمه ” برنده ” از نظر من  وقتی که معنای کار تیمی ، شکست و موفقیت و مسئله محوری درک شود ، یک لغت پیش پا افتاده و جهان سومی است که ما ایرانی ها بیش از هر جای دیگری روی آن تاکید داریم ، این لغت به هیچ وجه با فرهنگ استارت آپی سنخیتی نداشته و از نظر ما هر ۱۱ تیمی که وارد این فرآیند شدند و سعی در سعی و خطا داشتند برنده هستند و ما در رویداد های آتی خود که تحت برنامه کارآفرینی  طرح ” معماری خوب ” برگزار میشود نیز برای همه آنها فارغ از امتیازشان پیشنهاداتی در نظر داریم که به وقت آن را مطرح خواهیم کرد.

به نظر می آید می کوشید روی پای خودتان بایستید و زیاد کمک از کسی نمی گیرید؟

اتفاقا سعی داریم تا میتوانیم  با ساختار های خصوصی و دولتی برای نیل به اهدافمان و مسئولیت اجتماعیمان هم افزایی کنیم ، در این رویداد هم از چند رسانه معماری ، قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران و … کمک گرفتیم اما متاسفانه این اکوسیستم هنوز در مقیاسی در جامعه معماری گسترش نیافته که بشود از کسی کمک شایانی گرفت.

از مهندسین مشاور و دفاتر هم هیچی؟

به نظرم مهندسین مشاور و دفاتر اتفاقا باید از این رویداد و رویداد های مشابه برای تحول درونی و تمایز آفرینی بیشتر در حوزه خود کمک بگیرند و الا با احترام به همه دفاتر معماری ، ساختار هایی که بیش از ۵ دهه نتوانستند تغییری در روش خود جز جایگزین کردن اتوکد و ۳DMAX  به جای تخته رسم و گونیا داشته باشند ، نمیتوانند کمک شایانی به نهاد های پویا بکنند .

اگر بخواهند ما حاضریم کمکشان کنیم….

این برنامه ادامه دارد؟

بله قطعا. ما تازه خودمان نسبت به چگونگی کار آشنا تر شدیم. تجربه کسب کردیم. در برنامه های بعدی حتما کارگاه های بیشتری با رویکرد های تخصصی تری در حوزه محتوا خواهیم داشت. قالب را کمی از استارت آپ ویکند تغییر میدهیم و در حال حاظر هم روی سیستمی کار میکنیم که بتوانیم موضوع رویداد های فرصت ساز در حوزه کارآفرینی و IT با رویکرد معماری و شهر را با فرهنگ خود بومی کنیم و آن را با مکانیزمی به شهر های دیگر ایران توسعه دهیم.

همینطور در حال رایزنی با یکی از مراکز توسعه و کارآفرینی برای ایجاد تفاهم نامه ای هستیم که در قالب ان بتوانیم با یک مکانیزم فرآیند دریافت ایده از جامعه معماران برای حل معضلات شهر و معماری را به طور مستمر به گونه ای داشته باشیم که ایده ها قابلیت اجرا پیدا کنند و خدمات لازم اعم از خدمات مالی و معنوی و فیزیکی مرتبط را برای این جامعه فراهم آوریم.مسئله اصلی ما حل معضلات شهر و معماری از دریچه دید های دیگری نسبت به پارادایم های موجود است .

زمان تقریبی آن کی هست؟

پیش بینی من برای رویداد دوممان ۳ ماهه نخست سال ۱۳۹۷ هست که همزمان چند سوپرایز خوب برای جامعه معماری ، در حوزه کارآفرینی و سرمایه گذاری در این حوزه هم داریم.

یک نشست هم در کنار برنامه داشتید؟

بله! همانطور که عرض کردم یکی دیگر از مسائل ما انتقال چالش های موجود در زمینه معماری و شهر به شرکت کنندگان بود و همچنین میبایست نمونه های موردی مرتبط با هم به آنها ارائه میدادیم تا با ذهن بازتری وارد این عرصه شوند ؛ پس از در دو بخش به طرح مسئله و ارائه نمونه های موردی پرداختیم که به ترتیب آقایان دکتر حامد مظاهریان ؛ مهندس مهرداد زواره محمدی ، مهندس بهنام کریمی پور ، مهندس مهران داوری ، مهندس مهران قارلقی ، مهندس علیرضا خدایی و مهندس سینا مختاری صحبت کردند و سپس در قالب پنلی ، نمایندگانی از شورای شهر ، نظام مهندسی ساختمان استان تهران ، سازمان عمران و بهسازی شهری و … حضور داشتند که به ترتیب مهندس سید جواد میرحسینی ، دکتر حیدر جهانبخش ، مهندس مهران حق بین و مهندس مهرداد زواره محمدی در این پنل به بیان چالش های موجود و سیاست های شهری و البته پاسخ به پرسش های حضار پرداختند .

در روز اختتامیه هم داوران ما با معیار های مشخصی که در زمینه استارت آپ ها وجود دارند با ترکیب سه نفر معمار ( که دو نفر از آن دو معمار و مسئول و سیاستگزار کلان بوند و یک نفر معمار از MIT  و موسس یک شتابدهنده ) و دو نفر غیر معمار و فعال و بنیانگزار نهاد هایی در حوزه استارت آپ ها به داوری ایده ها پرداختند.

 

منبع : وبسایت مجله هنر و معماری

پیام بگذارید