Navid Ganji

جلسه بررسی اساسنامه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی

جلسه بررسی اساسنامه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی به ریاست دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سید سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن عرض تبریک به مناسبت عید مبعث و ابراز خرسندی از بررسی جایزه معماری عصر انقلاب اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: این موضوع در شورای هنر دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و بحث این بود جایزه‌ای در نظر گرفته شود که صاحب اصلی این جامعه یعنی معماران از آن رضایت داشته باشند.

وی با بیان اینکه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی دارای جایگاه ویژه‌ای است، اظهار کرد: به نظر بنده حوزه معماری بسیار مهم است چراکه ما تقریباً با معماری زندگی می‌کنیم، معماری موجود زنده است که فرهنگ دارد و به محتوای زندگی می‌پردازد، از همین رو موضوعی برآمده از زندگی و برای آن است.
دکتر عاملی با بیان اینکه معماری امری است که حکایت از حیات در گذشته و حال می‌کند و در عین حال يك حكايت‌گر از زنده بودن است و اساساً معماری حكايت‌گر يك «بودن» است، خاطرنشان کرد: آدولف لوس، يك مقاله كليدی در سال 1910 نوشت و به تعريف معماری پرداخت، او می‌گفت اگر يك جنگلی را در نظر بگيريد كه يك تله خاكی با عرض 3 فوت و طـول 6 فوت در ميان آن قرار گرفته كه دارای يك برآمدگی است، همگان می‌گويند كسي اينجا به خاك سپرده شده است، اين يعنی معماری، به عبارت ديگر، برجستگی‌های خاص زمين بر فراز «از دست رفته‌ها» منعكس كننده معماری است. معماری به لحاظ زیبایی شناسی دارای تنوع‌های گسترده است اما ماهیت مخصوص به خود را هم دارد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه یکی از منابع تغذیه فرهنگ و فرهنگی شدن مردم، معماری است، گفت: از خانه تا بازار و مدرسه و حتی مبلمان شهری و به طور کلی هر جایی که وارد می شویم معماری را می‌بینیم، البته معماری مجازی نیز در کنار حوزه‌های دیگر اهمیت بسیار زیادی دارد.
دکتر عاملی با بیان اینکه در حوزه فضای مجازی هم معماری وجود دارد، تصریح کرد: این حوزه کمتر مورد توجه قرار گرفته شاید به این دلیل است که طراحی فرهنگی، هنری و تمدنی در آن محیط سخت است. در آنجا ما با اتفاقاتی سروکار داریم که اگر فردی دانایی تمدنی و معماری داشته باشد، باید به آن اهمیت دهد.
وی با بیان اینکه تمدن در همه ابعاد آن از جمله حوزه‌های مرتبط با معماری و زیبایی‌شناسی ساختنی است و اندیشه بلند و نگاه هنرمند، خالق زیبایی‌ها برخوردار از انسجام و در عین حال خلق کننده ارزش‌ها مرتبط با کیفیت زندگی است، تصریح کرد: اگر امروز به هم ریختگی در معماری دیده می‌شود، منعکس کننده تغییرات فکری و اجتماعی است. لذا شاید قبل از بحث از معماری فاخر و تمدن ساز مرتبط با دوره انقلاب اسلامی، مناسب است از حوزه آموزش و تعالیم معماری سخن گفته شود.
دکتر عاملی با بیان اینکه تقریباً 15 سال پیش پرسشنامه‌ای با طرح سؤل “نماد شهر تهران چیست؟” انجام شد که از پاسخ‌ها مشخص شد نماد شکل گرفته‌ای در ذهنیت شهروندان تهرانی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: از پرفسور دیوید پیدکاک وقتی وارد ایران شد، پرسیدم که نماد شهر تهران چیست و چه باید باشد؟ او گفت حرم امام خمینی (ره) باید نماد تهران باشد زیرا دوره انقلاب اسلامی با نام و وجود امام خمینی (ره) پیوند خورده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درمورد اساسنامه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی افزود: باید این اساسنامه در دوره زمانی کوتاهی نهایی شود و در این جایزه لازم است به تمام رشته‌های تخصصی حوزه معماری توجه شود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای توجه و اعتلای بیشتر به حوزه معماری اسلامی و ایرانی از تصویب روز معمار در شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: این روز در تقویم سال 1400 وارد شده است و در واقع روز سوم اردیبهشت که سالروز تولد شیخ بهایی است به روز معمار اختصاص پیدا کرده است. همچنین سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و مراحل نهایی خود را برای ابلاغ طی می‌کند.
وی با تأکید بر مهم بودن سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی و نظام معماری، ادامه داد: اقدامات دولت در این حوزه به عنوان کارگزار و مقررات‌گذار اهمیت دارد چرا که مقررات‌گذاری می‌تواند در برابر بی‌قاعدگی‌ها پادزهر باشد، وقتی جامعه دچار بی‌مقرراتی باشد قاعده می‌تواند به آن کمک و نظم ایجاد کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مشکل در حوزه معماری مربوط به یک دوره طولانی است و اگر به نهادهایی که باید ایجاد شود توجه کنیم اقدامات خوبی انجام شده و لازم است اقدامات جدی‌‎تری در حوزه آموزش و رسانه‌ای و هم در قلمرو مقررات‌گذاری‌ها صورت گیرد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران تصریح کرد: ساختمان‌های مهم و پر تکرار مثل ساختمان ایستگاه‌های قطار شهری، بانک‌ها، ساختمان‎های اداری و همچنین مدارس و دانشگاه‌ها می‌توانست نشان از موجودیت هویتی ایران انقلاب اسلامی باشد که متأسفانه در آن کوتاهی شده است، اما فرصت نگاه رهبری به این موضوع بسیار شاخص است و اگر به دیدگاه‌های مقام معظم رهبری توجه کنید متوجه می‌شوید که ایشان دیدگاه فرهنگی و منسجمی در این حوزه دارند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی می‌تواند نظام رتبه‌بندی و احترام و اکرام در حوزه معماری را به وجود ‌آورد.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه جلسه دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو دبیر شورای هنر دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی به حوزه معماری توجه داشته است، خاطرنشان کرد: سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی در کمیسیون هنر و معماری تدوین و در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و در این سند به تأسیس نظام معماری تأکید شده است.
وی افزود: شورای عالی معماری و شهرسازی نکاتی برای اصلاح این سند داشتند که در جلسه اخیر شورای هنر دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر ایمانی خوشخو با بیان اینکه وجه هنر و معماری در راستای فعالیت‌های هنری باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: در شورای هنر که به همت دکتر عاملی بعد از تقریباً 15 سال دوباره احیاء شد، بحث جایگاه هنری معماری در کشور و اینکه در کدام سازمان این موضوع دیده شود مورد توجه قرار گرفت.

در ادامه دکتر امیر محمدخانی رئیس بنياد معماری انقلاب اسلامی گفت: بدون شک این جایزه می‌تواند موثر باشد و یکی از آرزوهای جامعه معماری این بود که به حوزه معماری به صورت ملی دیده شود.
وی افزود: کیفیت معماری در حوزه معاصر فراموش شده و هر اقدامی که در راستای کیفیت هنر معماری باید اتفاق می‌افتاد، مغفول مانده و امید است با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی جایزه ملی معماری عصر انقلاب فرهنگی تصویب شود.

‌در ادامه جلسه مهندس امیرپویا اصغری عضو انجمن مفاخر معماری ایران گفت: اینکه پس از سال‌ها به جنبه هنری معماری توجه شده بسیار خوشحال کننده است، همواره یکی از معضلات حوزه معماری این بوده است که یک معماری فاخر جایی برای ثبت اثر به عنوان یک پدیده هنری ندارد و وقتی مقرر شد ذیل کارگروه اداره کل هنرهای تجسمی این موضوع بررسی و رسیدگی شود، نگرانی درمورد کپی رایت آثار بسیار کمتر شد.
وی ادامه داد: ارائه نشان ملی به معماری و معماران درگیر معماری عصر انقلاب اسلامی باعث ارتقای این حوزه خواهد شد.
مهندس اصغری با اشاره به نقل قولی از پروفسور ایرج اعتصام مبنی بر اینکه تصویب جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی بزرگترین اقدام در راستای اعتلا و ارتقاء معماران کشور است، ابراز امیدواری کرد: قدم‌های خوبی در راستای جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی برداشته شود و نتایج خوبی به دست آید.

در ادامه جلسه کارلین عیشو نژادیان عضو انجمن مفاخر معماری ایران با بیان اینکه تصویب کلیات جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی خبر بسیار مبارکی است، افزود: از نظر من حوزه معماری فراگیر است و در گذشته مغفول مانده اما این کاری که قرار است برای آن انجام شود بسیار مبارک است و خوشحال هستیم که شوررای عالی انقلاب فرهنگی از آن حمایت می‌کند.

در ادامه دکتر معصومه کیان‌پور عضو گروه تخصصی معماری شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی نیم میلیون نفر جمعیت دارد، گفت: از این تعداد حداقل 150هزار نفر در حوزه معماری فعالیت دارند.
وی تقویت و توسعه فرهنگ و ارزش‌های اسلامی در معماری شهرسازی را از مهم‌ترین اهداف و خط مشی‌های سازمان نظام مهندسی کشور دانست و گفت: ما در کنار کارگروه‌های متعدد در تلاش هستیم تا برنامه‌هایی را در راستای اعتلای معماری اسلامی انجام  و توسعه دهیم.

در ادامه دکتر مصطفی بهزادفر رئیس دانشکده معماری وشهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران پیشنهاد داد: به صورت جامع به جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی پرداخته شود تا در عناصر مختلف مانند معماری شهری و موارد دیگر اقدامات به خوبی انجام شوند.

در ادامه دکتر علیرضا شهابیان دبیر جامعه مهندسان مشاور ایران گفت: تشکیل نظام معماری آرزوی دیرینه ما بوده است و متأسفانه معماری در کشور ما در حاشیه قرار گرفته و بیشتر به بحث مهندسی عمران توجه می‌شود.
وی ادامه داد: من به عنوان نماینده جامعه مهندسان و مشاوران ایران اعلام می‌کنم که از هر اقدامی که از دستمان بربیاید برای ارتقاء جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی دریغ نخواهیم کرد.

در ادامه دکتر محمدرضا مثنوی عضو هیأت مؤسس انجمن علمی معماری منظر ایران ضمن استقبال از تدوین اساسنامه جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی گفت: ساختمان‌هایی را در سطح شهر می‌بینیم که هیچ ربطی به معماری ایران و به معماری اسلامی ندارند و بیشتر شبیه معماری‌های رم و یونان 2هزار سال پیش هستند و هیچ سنخیتی با معماری ما ندارند.
وی ادامه داد: ما از یک طرف به فکر جایزه هستیم و از سوی دیگر ساختمان‌های مناسبی را نمی‌بینیم ساختمانی که حدود ۱۰۰ سال پیش ساخته شده اکنون در تهران ساخته می‌شود، معماری امروز در جریان اشتباه قرار گرفته است.
دکتر مثنوی بیان کرد: ما باید در کنار این جایزه به این نکته توجه داشته باشیم که چرا معماری در شهرهای ما هم اکنون به این شکل درآمده است، دوگانگی بین کالبدی که دیده می‌شود و تفکری که وجود دارد باید حل شود.

در ادامه جلسه مهندس نوید گنجی رئیس موسسه  مطالعات راهبردی معماری ایران خاطرنشان کرد: ما طرحی را ایجاد کرده‌ایم تا معماری در سطح شهر تهران گسترش یابد و در همین راستا با وزارت راه و شهرداری تهران جلساتی برگزار کرده‌ایم.
وی با بیان اینکه معماری طراحی زندگی مردم است، ادامه داد: اگر معماری به اندازه موضوعات دیگر اهمیت داده شود دیگر معضلی در زمینه‌های هنری نخواهیم داشت.

در ادامه جلسه دکتر ابوالفتح سپانلو رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز ایران گفت: هر جایزه‌ای در حوزه‌های مختلف اگر سنجیده نباشد، می‌تواند هم یک فرصت باشد و هم یک تهدید لذا نگرانی در خصوص کیفیت ارزیابی و فرایند اختصاص جایزه وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به تعریف “لودویگ میس فن در روهه” از معماری مبنی بر اینکه معماری ترجمه اراده عصر و انعکاس فضای جامعه است، خاطرنشان کرد: معماری بازنمایی و تجلی وضعیت تاریخی است که جامعه در آن قرار دارد.

در ادامه جلسه دکتر محمود گلابچی استاد دانشکده معماری پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران و چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان گفت: خوشبختانه هم اکنون که شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع معماری پرداخته فرصت مغتنمی است تا از آن برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنیم.
وی با اشاره به سخنرانی دکتر عاملی در کنگره بین‌المللی دانشگاه جندی شاپور پیرامون نقش معماری و شهرسازی در شکل‌گیری تمدن‌ها اظهارکرد: خوشبختانه دکتر عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به معماری اشراف و آگاهی خوبی دارند.
وی درمورد جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی گفت: مهم‌ترین بخش این جایزه هدف‌گذاری‌های آن است و باید جریان‌سازی‌های آن در جامعه مراقبت شود و کمک کند به مسیر قبلی معماری و شهرسازی خود بازگردیم.
رئیس کرسی یونسکو در معماری اسلامی ایران تصریح کرد: تمامی تجربه‌های جایزه‌های معماری در سطح جهان باید به کار گرفته شوند تا بدانیم چگونه می‌توان از ایده‌های صاحب‌نظران حوزه معماری استفاده کرد.
دکتر گلابچی افزود: معماری در حال حاضر هویت ایرانی و اسلامی ندارد و باید به سمتی برویم تا جایزه هدف‌گذاری‌های مخصوص به خود را داشته باشد ما همواره از ارزش‌های هویتی صحبت کرده‌ایم اما برای آوردن آن هویت‌های قدیمی در جامعه شهری کاری انجام نداده‌ایم و امید است تا این جایزه بتواند جریان هدف‌گذاری و رویکردی را برای آینده معماری کشور تعریف کند.

در ادامه جلسه مهندس عبدالحمید نقره‌کار رئیس قطب علمی معماری اسلامی با بیان اینکه امروز مباحث دانشی و میان دانشی مطرح است، گفت:  معماری از ابتدا رشته میان دانشی بوده است و برخی از کشورها آن را در گروه هنر و برخی دیگر آن را در گروه مهندسی قرار می‌دادند. لذا باید در جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی جامع‌نگری معماری در نظر گرفته شود
وی با بیان اینکه متأسفانه در دانشگاه‌های ما موضوع شهرسازی و آمایش سرزمینی در اولویت نبوده است، افزود: در کشور ما ابتدا معماری ایجاد شد و سپس برای آن شهرسازی و آمایش سرزمین‌ها مطرح شد لذا باید در برنامه‌های خود ابتدا به برنامه‌ریزی آمایش سرزمین توجه داشته باشیم. متأسفانه معماری که امروز در شهر و کشور انجام می‌شود نه علمی و نه اسلامی و نه ایرانی است.

در ادامه جلسه مهندس حمید میرمیران رئیس هیئت مدیره بنیاد معماری میرمیران گفت: نظام معماری و جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی به طور یقین موجب تقویت حوزه معماری خواهد شد و از اقدام شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تدوین این جایزه تشکر می‌کنم.

در ادامه دکتر مهدی حجت عضو هیئت علمی دانشکده معماری دانشگاه تهران اظهار کرد: طی دهه‌های گذشته ما باید کاری را انجام می‌دادیم و افرادی را تربیت می‌کردیم تا معماری به این شکل نباشد لذا امید است با تعریف درست از اساسنامه معماری عصر انقلاب اسلامی، جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی تدوین و تصویب شود و از مخاطرات جدی آن جلوگیری شود.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان جلسه دکتر عاملی ضمن تشکر از اظهار نظر صاحب‌نظران حوزه معماری ایران، اظهار امیدواری کرد: با همکاری و همفکری گام‌های موثر در جهت انسجام و هویت بخشی به معماری ایران در مسیر شکل گیری تمدن نوین اسلامی برداشته شود و البته نقش اصلی به اندیشمندان حوزه معماری  و معماری در عرصه واقعی و عمل بر می‌گردد.

پیام بگذارید